Okul hayatının ilk yıllarında geleceğe yönelik bir “rota çizmek isteyen Endüstri Mühendisi adayının” yapması gereken durumlar oldukça sade bir dille anlatılmış. Öğrencilik yıllarımda buna benzer yazıları daha fazla okuma şansım olsaydı diyorum hep. Satır aralarında önemli uyarılar yapan Mehmet DEVECİ’ye teşekkür ederek sizi yazıyla baş başa bırakmak istiyorum. [i.a.]

Endüstri mühendisliğinde okumaya yeni başlayan arkadaşlardan veya çevremdeki kişilerden mesleki gelişim anlamında birçok kez aynı soru ile muhatap oluyorum. Henüz iş hayatında olmadığımdan, bu konuda kendimi tavsiye verecek konumda görmüyorum. Bu yüzden şimdiye kadar bu tür bir yazı yazmamıştım. Ama gelen sorulardan dolayı derli toplu bir doküman oluşturma gereğini hissettiğimden bu işe giriştim.

Unutmayın: “Bu dahil, bütün genellemeler yanlıştır.”

Millet olarak uzun yazı okuma fobisine sahip olsak da, bu yazıyı sabırla okursanız az da olsa kendinize bir şey katacağınız kanaatindeyim.

Temelden başlayalım. Sadece bölümümüzle alakalı değil; tüm disiplinlerde başarının en  önemli yolu, meraklı ve iyi bir gözlemci olmaktan geçiyor. “Kendini geliştirmek” klişesinin de aslında temeli bu. Kendinizi sürekli donanımlı hale getirmek istiyorsanız (ki başarı için bu bir zorunluluk) meraklı olmanız ve sürekli araştırmanız gerekiyor.

Küçük yaşlarda insan için gökyüzü bile daha fazla anlam ifade ediyor ve saatlerce onu seyredebiliyorsunuz. Ancak ilerleyen yaşlarda merak ve gözlem yeteneği çeşitli etkenlerden dolayı köreliyor. Küçük yaşlarda her şeyi sorduğumdan dolayı anne-babamı bunalttığımı ve yeterince tatminkâr cevaplar alamadığımı hissettikten sonra, bu merakımı evde bulunan kırmızı Temel Britannica Ansiklopedileri’ni kullanarak törpülemeye karar vermiştim. Her sorunun yanıtını bir insandan beklemek yerine araştırmak, hem daha doyurucu hem de daha insancıl bir davranış sonuçta.

Bu genel niteliği belirttikten sonra endüstri mühendisliği özeline inelim. Endüstri mühendisliği disiplininde başarılı olmak için analitik ve matematiksel düşünceye yatkın olmanız gerekiyor. Her ne kadar birinci sınıfta temel fizik ve kimya ile ilgili dersler verilse de; bölümümüz daha çok matematik ağırlıklı. Tasarımı da içeren düşünce yapısının getirebileceği faydalardan dolayı, geometri çok gereksinim olmasa da özellikle üç boyutlu düşünebilmek adına geometri ile de ilgili olmanızda fayda görüyorum.

Mühendis, teknik ve sosyal alanda uzmanlaşmış kimsedir. Bir mühendis her zaman ortaya somut bir ürün (motor, bina, uçak vs.) çıkarma gayretinde değildir.

Matematiksel teknikler kullanarak var olan sistemlerin işleyişini düzenlemek ve farklı metotlarla işin yapılmasını sağlayarak sistemi eniyilemek gibi çalışmalar da mühendislik çalışmalarının kapsamındadır. Bu yüzden endüstri mühendisliği ile alakalı olarak “işletmecinin mühendis unvanlı olanı” gibi benzetmelere itibar etmemeniz yerinde bir davranış olur.

İngilizce konusunu da hemen söylemem gerekiyor. Önünüzde dört sene gibi ciddi bir zaman var. Bunu İngilizce bilginizi geliştirmek için iyi kullanmalısınız. Düşüncelerinizi ve ilerleyen yıllarda edineceğiniz mesleki bilgilerinizi karşınızdakine akıcı bir şekilde İngilizce olarak aktaramıyorsanız büyük olasılıkla diplomalı işsizler ordusuna katılacaksınız demektir. Asla maymun iştahlılık yapıp akıcı bir İngilizce’ye sahip olmadan “Flamenko müzikleri çok güzel. Real Madrid de harika takım. Biraz da İspanyolca öğreneyim.” düşüncesine kapılmayın.

Artık bölüme başladığınızı varsayıyorum. İlk sene, eğer belli başlı birkaç üniversitede okumuyorsanız çoğu kişi üniversitenin bulunduğu şehri ve/veya üniversiteyi sevmez. Bu yüzden yatay geçiş ve Farabi Değişim Programı, çoğu kişinin araştırdığı bir konudur. Ancak çoğu kişi bu planını gerçekleştiremez.

Ama üzülmeyin, bir şehri güzel yapan kurduğunuz dostluklardır. Bulunduğunuz yerin dezavantajlarını mümkün olduğunca avantaja çevirmeye çalışın.

Bir diğer araştırılan konu, çift ana dal ve yan dal programıdır. Eğer gerçekten başka bir alana ilginiz varsa bu imkanları değerlendirebilirsiniz. Ancak bunun size ekstra olarak ciddi bir ders yükü getireceğini unutmamalısınız.

Bunların haricinde; ilk sene Endüstri Mühendisliğine Giriş dersini iyi dinlemelisiniz. İlk sene veriliyorsa; Genel Ekonomi, Bilgisayar Destekli Çizim, Bilgisayar Programlama gibi dersler de oldukça önemli. Derslerinize yeterince özen göstererek yüksek ortalamaya sahip olmak, ilerleyen senelerde size ciddi avantaj sağlar. Diğer senelere kıyasla birinci sınıfta oldukça fazla boş zamanınız olacak. Mutlaka kulüp etkinliklerine katılım gösterin. Hatta kulüplerde ufaktan da olsa görev almaya başlayın. Geriye dönüp baktığımda; 1.sınıftan itibaren aktif olarak rol aldığım ve yönetiminde bulunduğum kulüplerin ve katılım gösterdiğim onlarca yerel ve ulusal organizasyonun, hissedilebilir anlamda bana katkı yaptığını görebiliyorum. Bir de sosyal hobi edinin: fotoğraf çekmek, dans etmeyi öğrenmek, tenis oynamak gibi.

İlk senenin sonunda yurtdışı fırsatlarından birini değerlendirmenizi öneriyorum. Açıkçası benim en büyük pişmanlığım burası. Work and Travel, Avrupa Birliği Gençlik Projeleri veya AIESEC gibi alternatifleri araştırıp ilk senenin sonunda yurtdışı deneyimi elde etmek çok faydalı olur. Ayrıca ilerleyen yıllarda mutlaka ne yapıp edip ERASMUS Değişim Programı’na katılmanızı tavsiye ederim. 3. sınıfta ERASMUS ile gittiğim Macaristan’da ve bu vesile ile gezme fırsatı bulduğum birçok Avrupa ülkesinde geçirdiğim zaman dilimi, şüphesiz üniversite hayatımın en iyi dönemiydi. Okulunuzun uzama riski olsa bile maddi durumunuz el veriyorsa mutlaka yurtdışı imkanlarını değerlendirmeniz sizin için çok iyi olur. İngilizce pratiği yaparak “Ben de İngilizce konuşabiliyorum.” diyebilmek, yeni insanlar ve yeni kültürler tanımak çok güzel bir şey.

İkinci sınıfta derslerle birlikte artık kulüp işlerinde de organizasyon düzenleme işlerine girişmeniz güzel olur. İş Etüdü, Ergonomi, Mühendislik Ekonomisi, İstatistik derslerine de özellikle önem verin. Yaz tatilinde de güzel bir staj yapıp iş hayatına bir göz kırparsanız güzel olur.

Stajda sürekli insanları kırmayacak şekilde sorgulayıcı gözlemcilik yapın. Çalışanlarla iyi iletişim kurup bu kısa zaman diliminde nasıl fark yaratabilirim diye düşünüp sonuç odaklı olmaya çalışın.

Stajınızı da yaptınız diyelim. Şimdiye kadar Excel, AutoCAD, Solidworks, C#, Matlab, SPSS, Minitab, Microsoft Access, MSSQL gibi program ve programlama dillerinden birkaçını orta-iyi düzeyde biliyorsanız doğru yoldasınız demektir.

Ayrıca bu zamanlarınızda bir blog açmanız faydalı olur. Günümüzde iki şey kral: içerik ve müşteri. Müşteri kraliyeti, başka yazıların konusu; onu şimdilik askıya alalım.

İçerik üretmek, sizi diğerlerinden farklı kılar. İçerik üretmek için de paylaşacak bir şeyiniz olmalı. Bu da sizi araştırma yapmaya ve okumaya iter.

Bu güzel döngünün içine girmeye çalışın. Çalışmak istediğiniz sektör ve departmanı da belirlemeye çalışın yavaştan. Endüstri mühendisliğinin avantajı, birçok sektörde çalışma imkanınızın olmasıdır. Çalışacağınız sektörü belirlemekte biraz erken davranırsanız gelecek yıllar için iyi bir yatırım yapmış olacaksınız.

Üçüncü sınıfta artık dersler yoğunlaşır. Eğer gitmeye hak kazandıysanız, ERASMUS prosedür işleriyle de uğraşacaksınız. Bu sene, kafanıza takılan her soruyu mutlaka etraflıca araştırın ve hocalarınızdan yardım isteyin. Mümkün mertebe Microsoft Project, Lingo, Arena gibi programları öğrenmeye çalışın. Dönem içerisinde yaptığınız projelerinizle İTÜ EMÖS gibi yarışmalara katılabilirsiniz. Excel’i de iyi seviyeye getirmek için uğraşın. “Pivot table” ve “VLOOKUP” nedir denildiğinde bilmelisiniz mesela. Hatta Excel’de makro yazmak için de çalışmalar yapabilirsiniz yavaştan.

Son sınıfta artık rotasını belirlemiş ve buna yönelik kendine yatırım yapmış kişiler, kariyer planlarını aklında şekillendirmiş olur. Profesyonel bir çalışan olmak istiyor ve kendinize “Ben işveren olsam, kendimi işe alır mıydım?” sorusuna dürüstçe “Evet.” diyebiliyorsanız doğru şeyleri yapmışsınız demektir.

Son ve en önemli husus olarak; bir idealiniz olsun ve bu idealinize ulaşmak için heyecan taşıyın. Tutkulu olmayan insanla çalışmayı kim ister ki?

Başarılı ve mutlu anılar biriktirdiğiniz yıllar dilerim.

Mehmet DEVECİ – http://www.mehmetdeveci.net

22 Comments

  1. Merve 13 Temmuz 2018 at 10:50 - Reply

    Ktü de endüstri okursam açıkta mı kalırım

    • İbrahim AY 13 Temmuz 2018 at 11:25 - Reply

      Okuduğunuz üniversite açıkta kalıp kalmayacağınızı doğrudan etkilemez. İş bulma süreci, kişisel çabalarınıza, aldığıniz eğitimi pratiğe yansitma yeteneğinize, gireceğiniz sektöre vb bir çok faktöre göre farklılık gösterebilir.

  2. Mehmet Ortaç 23 Nisan 2019 at 20:28 - Reply

    Hayatım boyunca en büyük pişmanlık duyduğum konu endüstri mühendisliği okumamak oldu. Çevremdeki herkese üniversite tercihlerinde endüstri mühendisliğini ilk sıraya yazmalarını aşılıyorum. Hatta bu sene sınava girecek kardeşime de tavsiye ediyorum sürekli. Bu sayfayı ona da göndereceğim. Elinize sağlık. Kesinlikle çok detaylı bir sayfa olmuş.

    • İbrahim AY 2 Mayıs 2019 at 10:53 - Reply

      Mehmet bey güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim. Günümüzde artık her şey o kadar hızlı gelişiyor ki bu gelişim ve değişimi yönetmek için çok fonksiyonlu bir çalışan olmak gerekiyor. Bu anlamda Endüstri mühendisliği, gerek sayısal gerekse sözel yeteneği bir arada bulunduran meslek olarak biçilmiş kaftan gibi görünüyor.

    • ANIL 27 Haziran 2019 at 20:13 - Reply

      Mehmet Ortaç bey size nasıl ulaşabilirim ?

      • İbrahim AY 28 Haziran 2019 at 11:11 - Reply

        Anıl Bey Merhaba;

        Mehmet Bey ihtimalen sizin bu talebinizi göremeyecek. Linkedinde vs araştırarak ulaşabileceğinizi düşünüyorum.

  3. İris 6 Temmuz 2019 at 16:15 - Reply

    Merhaba. Sınav kaygısı yüzünden 4.senesine kalmıs bir ileri sayısalcıyım. Baslarda mühendisliği hiç düsünmemistim ama bu sene endüstri mühendisliği okumayı çok çok istiyorum. Lisede zaten mühendislik dersleri görmüstük ve kendimi bu konuda bilgili ve hazır hissediyorum. Ama büyük ihtimalle çok iyi bir puan gelmeyecek. Çevremden 100k altı mühendisliklere gitme aç kalırsın tarzı hep moral bozucu seyler duyuyorum. Ben burada yazmıs olduğunuz programların yarısını iyi derecede biliyorum diğerleri için gerekli eğitimleri alacağım. İngilizce, Yunanca, Almanca biliyorum az seviyede ama onları 4 senede daha da ilerleteceğim. Sizce dedikleri gibi düsük olanları yazmamalı mıyım? Yani bu hedefime veda mı etmeliyim?

    • İbrahim AY 8 Temmuz 2019 at 09:09 - Reply

      Bu tür konularda başkalarının ne dediğinden ziyade kendi “iç dünyanızın” sesini dinlemenizi önerebilirim. Seçeceğiniz meslek ile kişiliğinizin ve gelecekteki beklentilerinizin uyuşup uyuşmadığına bakılması önemlidir. Hırslı biri misiniz? Risk altında çalışabilir misiniz? Yurt dışı düşünüyor musunuz? Yoksa daha düzenli bir iş hayatınız mı olsun istiyorsunuz? Bu sorulara vereceğiniz cevaplara bakmak gerekir. Seçtiğiniz mesleği sevmeniz kişiliğinize uyması ayrı bir olay, meslekle alakalı iş bulma durumu ayrı bir olay. Hem sayısal hem sözel zekanız varsa Endüstri Mühendisliği doğru bir tercih olabilir. İşsizlik konusu hemen hemen bütün meslekler için geçerli. Ona şuan için takılmayın derim. Yabancı dillerinizi geliştirebilecekseniz ki geliştirmenizi şiddetle tavsiye ederim, kariyerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Diliniz iş bulmanızda sizi diğerlerinden farklı kılacaktır.

      İyi bir üniversite kazanmak önemlidir ancak her şey değildir. Düşük puanlı yerleri yazıp sonra ciddi bir kişisel gayretle kendinize farklı yollar açabilir, üniversitenizi değiştirebilirsiniz. İçinizde bu mesleği okuma isteği varsa kendinize uygun olduğuna inanıyorsanız yazabilirsiniz.

  4. Ceren 15 Nisan 2020 at 21:02 - Reply

    Endüstri mühendisliği öğrencilerinin okurken kullandığı bilgisayar programları neler? Ne tür bir bilgisayar eğitimleri hayatımızda bize yardımcı olur?

    • İbrahim AY 20 Nisan 2020 at 15:16 - Reply

      Endüstri Mühendisliği bölümünü okurken size lazım olabilecek programlar gördüğünüz derslere göre değişebilir. Ancak bir mühendisin her şartta bilmesi gereken Office programlarıdır. Genelde herkes bunları bildiğini söyler ama gerçekte bunların belki de yüzde 10’nunu kullanıyoruzdur. Özellikle Excell hakkında ne kadar bilgi edinirseniz iş verimliliğiniz o kadar artacaktır. Bunların yanında Promodel, Lingo, Arena gibi simülasyon programları, SPPS, MATLAB gibi istastistik programları. modellemeyle ilgili ProEnginer, Yöneylem Araştırmaları çözümü için GAMS programı mutlaka gereklidir. Yine hem kişisel verimliliğinizde hemde ilerde proje yönetiminde kullanabileceğiniz Trello, Asana, Teamwork Projects, Ms Projects gibi mobil uygulaması da olan programları öğrenebilirsiniz.

      İş hayatı için öğreneceğiniz programlar daha çok hangi alana yöneleceğinizle ilgilidir. Son zamanlarda bir çok endüstri mühendisi veri analizine yönelmektedir. Bu anlamda veri analizine yönelik MS Acces, Ms Sql Server ve Programlama dillerini de öğrenebilirsiniz.

  5. Meltem 13 Haziran 2020 at 17:22 - Reply

    Merhaba,
    4. sınıfta Erasmusa gitmek sizce iyi olur mu? Ben de endüstri mühendisliği öğrencisiyim, 3. sınıfa geçtim ama Erasmus için başvurmadım. 4. sınıfta gitmek sizce sorun yaratır mı?

    • İbrahim AY 14 Haziran 2020 at 22:06 - Reply

      Merhaba Meltem Hanım,
      Erasmus’a erken yada geç gitmeniz beklentilerinize göre değişir. Ama özünde çok önemli bir şey değil. 4. sınıfta giderseniz o güne kadar alanınızı biraz daha tanımış olacağınızdan Erasmus’tan daha bilinçli faydalanmış olursunuz yani pek bir sorun oluşturmaz. Belki iş arama sürecinizi biraz ıskalamış olabilirsiniz.

  6. Melo 24 Temmuz 2020 at 11:42 - Reply

    Merhaba;
    Tercihlerim Endüstri Mühendisliğinden yana olacak ancak geleceğin mesleği değil işsiz kalırsın vs gibi şeyleri çok duyuyorum fakat ben çok istiyorum ve açikcasi çok da iyi yerler gelmeyecek ne yapmam gerektiği konusunda çok kararsızım…

    • İbrahim AY 24 Temmuz 2020 at 12:14 - Reply

      Merhaba;

      Endüstri Mühendisliği en esnek meslektir bu nedenle her zaman geleceğin mesleği olacaktır. Çünkü makine insan ve sistem arasındaki ilişkiler her zaman var olacaktır. Ayrıca okulu bitirdikten sonra bir çok alana kayma şansınız var. En önemlisi yüreğinizin sesini dinleyin derim. İyi yerler gelmezse çok çalışır yatay geçiş yaparak farklı üniversiteye geçebilirsiniz.

  7. Ela 1 Temmuz 2021 at 09:44 - Reply

    Merhaba ;
    Malum yks bitti ve üniversite araştırmalarına başladık. Endüstri mühendisliği düşünüyorum lakin üniversitelerin ders programlarını incelediğimde bi kıyaslama yapamıyorum maalesef. Sizce üniversitelerin hangi özelliklerini dikkate alarak seçim yapmalıyım? Örneğin bu ders mutlaka olmalı ya da hocaların özellikleri hakkında.

    • İbrahim AY 1 Temmuz 2021 at 13:30 - Reply

      Elif hanım merhaba,

      Üniversitelerde ders programları genelde benzerdir. Birde genelde 2. seneden sonra seçmeli dersler konularak öğrencinin istediği alana kaymasına yardımcı olunur. Hocalarıda araştırmanız çok kolay olmaz. Hocanın iyi yada kötü olması sizin kişisel tercihinize göre değişebilir. Yani bu konulara fazla takılmayın derim.

      Üniversite seçmek daha çok sizin beklentilerinizle ilgilidir. Ailenize yakınlık uzaklık durumu, gideceğiniz şehrin sosyo-kültürel yapısı, büyüklüğü gibi özelliklerin yanında üniversitenin endüstri mühendisliği bölümünün diğer üniversitelere göre sıralaması gibi kriterlere bakabilirsiniz. Mesela öğrenci kulüplerinin aktifliğini araştırabilirsiniz. Endüstri mühendisleri genelde “sistemsel” işlerde çalıştığı için büyük firmaların olduğu büyük kentlerde okumanında ayrı bir avantajı olabilir.

      Karar verirken “yüreğinizin sesine” kulak vermeyi de ihmal etmeyin. Şimdiden başarılar dilerim.

  8. Merve 14 Temmuz 2021 at 11:18 - Reply

    Merhaba ben endüstri mühendisliği üçüncü sınıfa geçen bir öğrenciyim. Bu sene hayatımda hiç istemediğim kötü şeyler yaşadım ciddi kayıplarım oldu odaklanmakta sıkıntı çektim ayrıca üniversitede de pandemi yüzünden sadece yarım dönem yüzyüze eğitim görebildim. Bir endüstri mühendisi öğrencisi olarak kendimi kaybolmuş hissediyorum çünkü bahsettiğiniz tavsiyelerin çoğu bende eksik üstelik artık üçüncü sınıfım bu sene kuluplere girip kişisel gelişimimi geliştirmek istiyorum ayrıca yukarda bahsettiğiniz tavsiyeleri de uygulamak istiyorum. Sizce ben çok mu geç kaldım? Asıl sorum bu aslında. 21 yaşındayım ama söylediğim gibi kaybolmuş ve geç kalmış hissediyorum bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.Teşekkür ederim.

    • İbrahim AY 26 Temmuz 2021 at 13:09 - Reply

      Merhaba Merve hanım,

      Yaşınıza bakılırsa hiç bir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Daha çok gençsiniz. Ayrıca diğer arkadaşlarınızda aynen sizin gibi pandemi sürecini yaşadı.

      Bu yazıda yazılan herşeyi yapmak zorundada değilsiniz. İlk başta büyük işler başarmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Sadece bir plan yapın ve ufak ufak başlayın. Zamanla kendinize olan güveninizi kazanacaksınız. Katettiğiniz mesafe size güç verecek. Daha huzurlu hissedeceksiniz.

      Şimdiden başarılar diliyorum.

  9. Mehmet Dağhan Özkan 8 Eylül 2021 at 01:28 - Reply

    Merhaba ben Endüstri Müh. 1. sınıfa geçeceğim ve hayalimde hep ticaret yapmak olmuştur. Bunu son zamanlarda e ticaret dijital pazarlama alanlarına çektim. Geçen sene hazırlık okurken bunlarla alakalı bazı eğitimler aldım. Sorum şu endüstri mühendisliği beni bu alanda destekler mi? E ticaret gibi girişimlerde bulunmak istiyorsam mühendislik okumak saçma mı? Eğer değilse nasıl bir yol haritası izlemeliyim ? Bu arada endüstri mühendislerinin çok fazla satış ve pazarlama bölümünde olduklarını duyduğum için kendimle bağdaştırıyorum.

    • İbrahim AY 14 Eylül 2021 at 13:03 - Reply

      Endüstri mühendisliği bölümleri, müfredatlarının çeşitliği nedeniyle bir çok alanda çalışabilen mühendisler yetiştirir. E ticarette bunlardan biridir. Özellikle 3. sınıftan sonra seçmeli derslerde ilgi duyduğunuz alanla alakalı dersler alarak kendinizi ticarete hazırlamış olabilirsiniz. Özetle kafanızı fazla karıştırmadan mühendislikte devam edebilirsiniz. Zamanla bazı şeyler kafanızda daha netleşecek zaten.

  10. Şevval 22 Temmuz 2022 at 16:44 - Reply

    Merhaba :) yaklaşık 2 yıldır tarımla uğraşıp ham madde üretmek istiyorum. Bunu da endüstri mühendisliği okursam başarabilirim diye düşünüyorum. Sizce nasıl bir karar? Tercih tarihi yaklaşıyor… :/ ve tarım gittikçe kötü bir hâl alıyor :( Şimdiden teşekkür ederim.

    • İbrahim AY 25 Temmuz 2022 at 09:15 - Reply

      Merhaba Şevval hanım,

      Endüstri mühendisliği sektör ayrımı yapmadan üretim ve yönetimle ilgilenir. Doğrudan tarımla ilgili bir ders almazsınız ama girişimcilik, üretim yönetimi, işletmecilik ve pazarlama gibi dersler alırsınız ve buda üretiminiz olumlu yönde katkı sağlar. Gelecek tarımda ve dijitalleşmede görülüyor. Kısaca Endüstri Mühendisliğini seçerseniz pişman olmazsınız diye düşünüyorum.

Leave A Comment

En Son Yazılarımız İçin Abone Olun

En son yazılarımızı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

KVKK Politikamıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.