Son zamanlarda kurumsal çözümlerde iş analistlerine olan ihtiyacın arttığını söylemek mümkün. Sistemler karmaşık hale geldikçe analiz süreci dahada önemli hale geliyor. Bu manada endüstri mühendislerinin sistem yaklaşımı iş analizi için iyi bir alan oluşturmaktadır. Kariyerini bu alanda geliştirmek isteyen meslektaşlarım için faydalı bir yazı olması ümidiyle… [i.a.]

İş analizinin anayasası BABOK’ın son ve en yeni versiyonu BABOK v3, 2015 yılı Nisan ayında yayınlandı. Bir önceki versiyon olan BABOK v2, 2008 yılında yayınlanmıştı. İki versiyon arasındaki farkların detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. BABOK v3’ün temel mantığındaki değişiklikler, eklenen yeni konular ve uluslararası alanda iş analizi konusundaki gelişmeler çerçevesinde iş analizi dünyasında yaşanan ve beklenen yeni trendleri şöyle sıralayabiliriz:

1. İş analistlerinin, gereksinimlerin ortaya çıkarılmasının yanında çözümün önerilmesi ve tasarlanması görevi daha da ön plana çıkıyor. BABOK V3’de de yer alan bu temel vurgu ile analistinin ekibe ve iş tarafına liderlik etmesi de daha fazla ön plana çıkıyor ve çıkacak. Bu nedenle teknik bilginin yanında iş bilgisine de hakim olmak önem kazanıyor.

2. İş analisti mesleği yükselen değer olmaya devam ediyor. Dünya’da CBAP sertifikalı iş analisti sayısı 2013’ten 2016’ya geldiğimizde yaklaşık 2 katına çıktı ve toplamda 6100 rakamına ulaştı. (Türkiye’de CBAP sertifikalı iş analistinin sayısı ise aynı süreçte 3 katına çıktı.) Kuzey Amerika’da yapılan araştırmalara göre 2016 da Kanada’da 171.000, ABD’de ise 2020 yılı itibarı ile 876.000 iş analisti ve iş analizi ile ilgili profesyonele ihtiyaç duyulacak.

3. BABOK V3’te tanımlanan temel 5 perspektiften biri olan Çevik (Agile) yaklaşımlar ve tekrarlı (iteratif) metodolojiler önemini koruyacak ve iş analistleri hem ürün yöneticisi olarak hem de gereksinimlerin ortaya çıkarılması ve çözümün önerilmesi görevleriyle takımda aktif olarak yer almaya devam edecekler.

4. İş analistlerinin projelerin başarısındaki kritik rolü öne çıktıkça, iş analistlerine verilen test, proje yönetimi gibi ekstra rollerde azalma yaşanacak.

5. İş analistlerinin sadece projelerde değil kurumsal gelişim sürecinin tamamında görev aldığı konusundaki farkındalık artacak ve çalışma alanları projelerden daha öteye genişleyecek.

6. İş analistlerinin teknoloji organizasyonlarından ve teknoloji projelerinden öte stratejik yönetim, süreç yönetimi gibi alanlarda da adlarını daha fazla duymaya başlayacağız.

7. PMI’ın 2015 sonunda açıkladığı iş analizi konusunda kurumsal bir standart geliştirme planı, IIBA’in yayınladığı BABOK V3, sertifikasyonlar konusunda da hareketliliğin hatta yeni sertifikasyon programlarının oluşacağının işareti.

8. Son yılların yükselen trendi Business Intelligence (İş Zekası) BABOK V3’e temel perspektiflerden biri olarak girmiş durumda. Bilgi Teknolojileri gibi bir perspektifin yanında yer bulması BI’ın önemini vurgulaması açısından kritik bir nüans. İş analistliğinden data analisti ya da iş zekası analisti gibi alt kavramlar çıkması hiç şaşırtıcı olmaz.

Leave A Comment

Last Updated: Kasım 13th, 2022 / Categories: İş Etüdü, İş Geliştirme, Stratejik Planlama / Tags: , , , / Views: 4978 / 2,6 min read / 517 words / 0 Comments on İş Analizi; Dünyada Yükselen Değer! /

En Son Yazılarımız İçin Abone Olun

En son yazılarımızı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

KVKK Politikamıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.