Basit bir dille ve kısaca pazarlamanın ne olduğu tanımlanmış ardından da Pazarlama Sürecinin hangi aşamalardan oluştuğu anlatılmıştır. (bem)

Pazarlama: İşletmenin, belirli faaliyetlerini maddi kara dönüştürmesi için yürüttüğü sürece pazarlama denir. Bu faaliyetler, ürün veya hizmet olabilir. Yani, bir ürünün üretiminden dağıtımına; dağıtımından son tüketiciye ulaştırılmasına kadar izlenen stratejiye pazarlama stratejisi dersek yanlış bir tanım olmaz.

Devam etmeden önce kısa bir örnekle tanımı güçlendirelim.

Bir ayakkabı firmasının (markanın) üreteceği model için piyasa araştırması yapması, malzeme seçimi, üretimi, medya araçlarına reklam vermesi, pazar yeri bulması, müşteri hizmetleri sağlaması hatta satış danışmanı yetiştirmesi ve ürünü satışa sunması, satması ve satış sonrası destek vermesi bir pazarlama örneğidir. Bu bir süreç ve çok boyutlu çalışmadır. Üretimden önce başlar; satıştan sonra da devam eder.

Pazarlama, bir işletmenin temel fonksiyonudur. İşletmeye bağlı diğer tüm departmanlar, dolaylı veya doğrudan pazarlamaya hizmet eder.

Sözlük anlamıyla pazarlama nedir? dersek eğer;  pazar oluşturma ve pazara ürün çıkartarak satışa çevirme aktivitesidir. İngilizcesi “marketing” olan bu kelime, Türkçe’de pazar’dan türemiş ve birçok dilde yine marketing olarak kullanılmaktadır.

Pazarlama nedir sorusunun cevabını irdelerken; pazarlama sürecini de incelersek bu geniş kapsamlı tanımı biraz daha netleştirebiliriz.

Pazarlama Süreci

Pazarlama Yönetimi Süreci her kaynakta farklı kelime veya cümlelerle ifade edilmiş olsa da temel kalıp (mantık) aynıdır. Bazı pazarlama uzmanlarına göre 4, bazı dehalara göre ise 5 aşamadan oluşabilir. İncelediğimizde çok fark olmadığını görebiliriz. Günümüzde pazarlama teknikleri çok çeşitlilik gösterdiği için bu süreci keskin sınırlarla kalıba sokmak doğru olmasa gerek.

Pazarlama Süreci Temel Mantığı Şu Aşamalardan Oluşur

  1. Araştırma: Bu süreç pazar ile ilgili fırsat ve benzeri araştırmaların yapıldığı süreçtir.
  2. Hedefleme: Ürün konumlandırma, hedef kitle ve hitap kesimlerinin belirlendiği/uygulandığı süreçtir. Bu süreçte konumlandırma çalışması, ürünün avantajları ve farklarını tüketiciye kabullendirilmesi şeklinde işler.
  3. Taktik Pazarlama: Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma aşamalarının bir arada değerlendirildiği süreçtir. Bu süreçte ürünün yapısı, modeli, rengi vs belirlenir. Ardından hitap edilen kesime ve piyasa şartlarına göre fiyatı biçilir. (Fiyatı etkileyen çok fazla +faktör vardır) Sonrasında ise üretimden, tüketime kadar ürün akışı (sevkiyat vs) planlanır ve reklam, iletişim gibi yöntemler kullanılarak tutundurma çalışmaları ile son bulur.
  4. Kontrol: Bu aşamada ise geri bildirimler ve raporlar değerlendirilir. Elde edilen kar, potansiyel ve değerlendirilebilen potansiyel gibi unsurlar irdelenerek pazarlama stratejileri geliştirilir, sürdürülür.

Bünyamin KAPICIOĞLU – www.hizliadam.com

Leave A Comment

Last Updated: Kasım 13th, 2022 / Categories: Satış ve Pazarlama / Tags: , , / Views: 17749 / 2,7 min read / 534 words / 1 Comment on Pazarlama Nedir ve Hangi Aşamalardan Oluşur? /

En Son Yazılarımız İçin Abone Olun

En son yazılarımızı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

KVKK Politikamıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.